Bezpečnější opalovací krémy ze sóji

V dnešní době si už ochranu před škodlivým UV zářením nedovedeme bez opalovacích krémů představit. Jenže tyto přípravky běžně obsahují toxické látky. Nyní se vědcům podařilo vyrobit bezpečné ochranné přípravky proti slunečnímu záření na bázi sójového oleje. Poskytují vysoce účinnou ochranu proti UV-A i UV-B záření.

Nová přírodní složka ze sóji by mohla v budoucnu nahradit od ropy odvozené látky, které se dnes používají při výrobě různých druhů přípravků pečujících o pokožku. Vedoucí výzkumu, doktor Joseph Laszlo, tuto inovaci představil letos v březnu na 239. setkání americké chemické společnosti konané v San Franciscu.


Sójové boby (Zdroj: www.scx.hu)

Boom kosmetiky s UV faktorem

Prodej opalovacích krémů, stejně jako kosmetiky s ochrannou proti UV obecně, zažívá v posledních letech značný vzestup. Důvodem je dobrá informovanost zákazníků o zdravotních dopadech nechráněného slunění.

Méně škodlivé UV-A záření je spojeno se vznikem reaktivních kyslíkatých částic. UV-B záření způsobuje opálení a je zhoubné pro živé organismy. Existuje i UVC záření, které je sice nejškodlivější, je však pohlcováno atmosférou.

Přípravky s UV faktorem poskytují ochranu proti spálení i proti rakovině kůže. Tou ročně onemocní až 1500 Čechů v průměrném věku 54 let. 300 z nich na toto onemocnění umírá.

Opalovací krémy mají své mouchy

I přes nesporné zdravotní benefity plynoucí z používání kosmetiky s UV faktorem vyvstávají u odborné veřejnosti obavy z negativního působení některých jejích složek. Jednou z nich je například látka oxybenzon.

Oxybenzon je sloučenina pohlcující UV záření, která se používá jako syntetický UV filtr v kosmetice. Tato látka je však podezřelá z narušování hormonální rovnováhy v lidském organismu. V kombinaci s UV zářením může způsobovat vyrážky a akné. Dále bylo zjištěno, že prostupuje pokožkou a po vystavení UV-A záření generuje volné radikály, které poškozují DNA.

Vyhněte se oxybenzonu v kosmetice

Akutní toxicita této látky pro lidi je nízká. Avšak řada vědeckých studií potvrzuje, že u myší vyvolává změny na ledvinách, játrech a reprodukčních orgánech. Oxybenzon se dostává do vodního prostředí, kde narušuje reprodukci vodních živočichů. Byl detekován v povrchové, pitné i odpadní vodě v Evropě i Severní Americe.


Vzorec oxybenzonu, který se dnes používá jako syntetický UV filtr v kosmetice, avšak může způsobovat zdravotní potíže. (Zdroj: www.wikipedia.org)

Studie na myších prokázala, že oxybenzon vykazuje podobné účinky jak po podání s potravou tak po aplikaci na kůži.

„Chceme se vyhnout zdravotním rizikům a ochránit životní prostředí, proto vyvíjíme přírodní pečující přípravky.“ řekl Joseph Laszlo o svém úsilí využít sóju v kosmetice.

Nová technologie výroby

Nová technologie přetvářející sójový olej v přírodní součást přípravků proti slunci zahrnuje začlenění ferulové kyseliny. Tato látka se běžně vyskytuje ve stovkách rostlin a získává se proto i ze zemědělského odpadu (sláma, vyluhované řepné řízky, otruby aj.).

Ferulová kyselina se může pochlubit jedinečnou kombinací vlastností: Kromě toho, že působí jako UV filtr, má schopnost tvořit gel a navíc má také antioxidační vlastnosti. Proto se zdá být ideální pro výrobu kosmetických výrobků a výrobků osobní hygieny.

UV ochrana a boj s vráskami

Použití ferulové kyseliny společně s rostlinným olejem dá vzniknout vodě odolnému materiálu schopnému absorbovat UV-A i UV-B záření. Takovéto produkty mohou být navíc používány proti stárnutí a tvorbě vrásek, řekl Joseph Laszlo.

„Věříme, že ferulová kyselina bude působit preventivně proti poškození kůže volnými radikály. To je obzvláště důležité pro zachování její neporušenosti a zdraví,“ tvrdí Joseph Laszlo. Svůj přístup staví na znalostech, že antioxidanty přijímané potravou nebo aplikované místně můžou působit preventivně proti některým takovýmto poškozením.

Sójová kosmetika na trhu

Pod názvem „feruloyl soy glycerides (FSG)“ je tento materiál prodáván komerčně společností iSoy Technologies Corporation a používán v několika kosmetických výrobcích v Americe a Asii.

 „Naše závěry podporují hypotézu, že FSG může chránit citlivé buněčné součásti a snižovat vlivy slunečního záření na pokožku,“ řekl k tomu Joseph Laszlo.

Zdroje:

  • Fats for health and beauty: Giving soybean oil a new role in serving society. American Chemical Society [on-line] <http://portal.acs.org/portal/>
  • CALAFAT, Antonia M.; WONG, Lee-Yang; YE, Xiaoyun; REIDY, John A.; NEEDHAM, Larry L. Concentrations of the Sunscreen Agent Benzophenone-3 in Residents of the United States: National Health and Nutrition Examination Survey 2003–2004. Environmental Health Perspectives [on-line] <http://ehp03.niehs.nih.gov/>
  • SUTTON, Rebecca. CDC: Americans Carry Body Burden of Toxic Sunscreen Chemical. Environmental Working Group [on-line] <http://www.ewg.org/>
  • KVASNIČKOVÁ, Alexandra. Vlastnosti a použití ferulové kyseliny. Agronavigátor [on-line] <http://www.agronavigator.cz/>
  • TABORSKÁ, E.; TRNA, J. Přírodní polyfenolové antioxidanty. Lékařská fakulta Masarykovi univerzity [on-line] <http://www.google.cz/>
  • SOKOLOVÁ, Dana. Jak poznat, že vám hrozí rakovina kůže. Novinky.cz [on-line] <http://www.novinky.cz/>

Facebook komentáře

Share on Myspace